Saladini Pilastri
"Het was een ingrijpende maar vooral moedige beslissing om voor alle 320 hectare wijngaard in een keer over te gaan op biologische wijnbouw."
De 320 hectare wijngaarden van het huidige bedrijf, met voornamelijk leisteen als basis, liggen in de heuvels van Spinetoli, Montepradone en Porto d’Ascoli. Er wordt hier meer witte dan rode wijn gemaakt. Het was in de vroege jaren negentig van de vorige eeuw dat men hier besloot om biologisch te gaan werken. Het gebruik van pesticiden en insecticiden had volgens de graaf een negatieve invloed op de wijn. De druivenstok moest sterk van zichzelf zijn en vooral gezond, dat is het uitgangspunt voor kwaliteit vondt hij. Het was een ingrijpende maar vooral moedige beslissing om voor alle 320 hectare wijngaard in een keer over te gaan op biologische wijnbouw. Deze moed werd beloond met een certificering in 1994. Graaf Saladini Pilastri ziet het ecosysteem waarvan hij deel uitmaakt als een groter geheel, waarbij gezondheid voor mensen, dieren én planten (lees druiven) vooropstaat, zo verwoord hij zijn maatschappelijke betrokkenheid.
Meer dan duizend jaar historie.
De geschiedenis van graaf Saladini Pilastri gaat terug tot het jaar 1000. Destijds was het de adellijke familie van Ascoli Piceno die de scepter zwaaide in dit deel van de Marken, in het middenoosten van Italië. Zij begonnen met het aanleggen van wijngaarden tussen de rivieren Tronto en Cesano. De oudste delen van het huidige monumentale complex van kelders en gebouwen stamt uit de 14e eeuw.
Het bedrijf zoals wij het nu kennen dateert van drie eeuwen terug. Hier werd gewerkt volgens het oude systeem van ‘mezzadria’, een pachtsysteem waarbij de wijnboeren die grondpachten van de graaf Saladini Pilasatri verplicht waren hun druiven bij hem in te leveren. Vervolgens kon de graaf in zijn kelder de druiven op grotere schaal laten persen en vinifiëren. Ook had hij de juiste uitrusting in de kelder om wijnen te lageren in o.a. barriques, deze schaalvergroting werkte kwaliteit verhogend.
De twee belangrijkste wijnen van het domein kregen tegelijk in 1975 de d.o.c. status; Rosso Piceno en Falerio dei colli Ascolani. Het is een plezierige gedachte dat degelijke organische wijnbouw parallel kan lopen met feestelijke wijnen. Hier loop je tegen de beste wijnen uit de Marken aan! De eerste keer dat we deze wijnen proefden vielen de dichtheid en complexiteit van de wijnen op. Het grootste compliment is misschien wel dat alle wijnen deze stijl en uitdrukkingskracht uitstralen. Deze kwaliteiten werden ook opgemerkt door de jury van het Proefschrift Wijnconcoursen waar de Falerio sinds 2013 vijf keer uitgekozen werd als beste witte wijn van Nederland, en ook de andere wijnen vaak een finaleplaats wisten te behalen.
Het is een plezierige gedachte dat degelijke organische wijnbouw parallel kan lopen met feestelijke wijnen.